Helsingborg

Omstritt byggprojekt fick få röster

Arkitekten:”Flera är positiva”
1:30 min

Bara nio Helsingborgare har utnyttjat tillfället att säga sitt om det omstridda byggprojektet Saltkristallerna. Flera av dem är positiva. Samtidigt pågår en namninsamling för en folkomröstning angående projektet.

– Det är inte så många i förhållande till andra planer i kommuner, säger Carl Welin, planarkitekt i Helsingborg

De är mest omfattningen av bebyggelse bland annat bostäder vid inre hamnen och hamntorget och så är det  höjden på tornet på fjorton våningar, som folk har haft synpunkter på, och så bortflyttningen av gamla ångfärjestationen. Men det fanns faktiskt också positiva åsikter om planen nu sedan den ändrats lite sen förra utställningen.

– En del är faktiskt positiva. Ofta är det ju så att de som hör av sig är upprörda. Men debatten som varit gör att vissa vänt sig till oss för att säga att de tycker att förslaget är bra.

Parallellt pågår insamling av tusentals namn för en folkomröstning mot det jättelika bygget i stadskärnan. 

Har den proteströrelsen någon betydelse för planarbetet? 

– Nej, egentligen inte. Vi har fått i uppdrag av politikerna att ta fram en planlösning och då gör vi det, säger Carl Welin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".