Arkivbild. När det gäller Saltkristallerna är de röd-gröna inte eniga.
Helsingborg

Länsstyrelsen invänder mot Saltkristallerna

”Vi invänder mot bygget på 14-15 våningar”
1:04 min

Kärnan, Rådhuset och den riksintressanta stadsmiljön i Helsingborg skulle ta allvarlig skada om Saltkristallerna byggdes på Ångfärjetomten. Det slår länsstyrelsen fast och hävdar att de förändringar man gjort i byggnaden inte alls räcker för att godkänna detaljplanen.

– Förändringarna som gjorts är enbart marginella. Man fortsätter i förslaget att bygga på två stadskvarter, och vi har haft invändningar mest på den södra delen. Vi har haft invändningar mot att man där bygger konferensanläggningen och hotell, på vissa delar upp mot 14 till 15 våningar, säger Mentor Demjaha planhandläggare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen anser alltså att den riksintressanta stadsmiljön skulle ta allvarlig skada om man lät bygga Saltkristallerna och dessutom är man starkt kritisk till att flytta Ångfärjestationen som är en symbol för Helsingborg som hamn- och järnvägsstad. Om kommunen ändå framhärdar och antar detaljplanen för Saltkristallerna, då kommer länsstyrelsen att stoppa planen.

– Om planen antas enligt liggande förslag så kommer länsstyrelsen att ingripa enligt bygg- och planlagen, vilket innebär prövning och upphävande av planen, säger Mentor Demjaha.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".