Jonas Pincini är klubbordförande i SEKO-klubben på Öresundstågen. Foto: Anna Bubenko/SR.
Öresundsregionen

Oklart hur många som får gå

Facket: ”Vi har inte varit i några förhandlingar ännu”
1:25 min

Turerna kring det krisdrabbade tågbolaget DSB First går vidare. Igår meddelade vd i den svenska delen av företaget att ombordpersonalen på tågen kommer att minskas med 50 personer. Men den siffran är tagen ur luften, menar facket.

– Vi har inte varit i några förhandlingar ännu, säger Jonas Pincini, ordförande i SEKO:s klubb Öresundståg

Är det möjligt att köra tågen med dagens turtäthet med femtio färre anställda?

– Nej, det har jag svårt att se. Men vi håller på att se över våra scheman och det har jag ingenting emot, klart att vi ska vara effektiva.

Jonas Pincini tror istället att personalstyrkan behöver bli större på sina ställen, särskilt när Öresundstågen under nästa år ska utöka sina sträckor i Sverige.

– Jag har svårt att se att vi ska dra ner och sen behöva anställa igen. Där måste finnas någon strategi från företaget, säger Jonas Pincini.

Hotet om uppsägningar är bara är en del av DSB Firsts förhandlingsstrategi, menar Pincini. Företaget måste minska sina kostnader för att inte gå i konkurs, och då finns det ett antal alternativ. Att minska och effektivisera personalstyrkan är ett. Att omförhandla avtalet med Skånetrafiken är ett annat.

DSB First menar att deras underskott delvis beror på omständigheter som inte ingått i avtalet med Skånetrafiken, exempelvis bygget av citytunneln och den nya centralstationen i Malmö. Därför kräver VD:n Karsten Rön Andersen nu att Skånetrafiken tar större ansvar för Öresundstågens framtid.

Fortfarande finns det många frågetecken när det gäller ekonomin i DSB First. Innan Skånetrafiken och SEKO ger sig in i förhandlingar vill man ha klara besked om hur DSB First tänkt ta sig ur krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".