Öresundståg är godkända

Tåg klarar inte nya säkerhetskrav

Pågatågen, Kustpilen och vissa X2000 tåg kommer inte att kunna trafikera Citytunneln och Hallandsåstunneln, när tunnlarna är färdigbyggda. Tågen uppfyller nämligen inte säkerhetskraven och kan komma att skrotas.

För att tåg ska få köra genom tunnlarna gäller särskilda säkerhetskrav, och många av tågen på de skånska järnvägarna idag uppfyller inte dem, uppger sydsvenska dagbladet.

Till exempel kommer det att bli totalstopp för dieseltåg för persontrafik, eftersom tankarna utgör en stor brandrisk. Vidare måste tågen ha nödbromsar som kan blockeras.

–Det innebär att om någon drar i nödbromsen i tunneln, så stannar tåget först vid nästa station eller när tåget har kört ut ur tunnel. Det bedöms bättre ur säkerhetssynpunkt att ett tåg evakueras vid en station än inne i en tunnel, säger Anders Mellberg, informationschef på Citytunneln.

Det är de nyare tågen, som Öresundstågen och de X2000-tåg som idag kör genom tunneldelen av Öresundsförbindelsen, som klarar kraven, och på Banverket ser man skrotandet av äldre tågtyper som en naturlig utveckling och påpekar att tunneln genom Hallandsåsen beräknas vara klar först om åtta år, och Citytunneln om sex år.

Linnéa Mattisson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista