Utställning: I, the Undersigned av Rabih Mroué. Lunds konsthall 12 mars – 8 maj 2011. Foto: Lunds konsthall/Terje Östling
Lund

Svårt nå uppskattning för Konsthallen

Nämnden: ”Det här är bara en parameter”
1:25 min

Bara fyra av tio tillfrågade lundabor är nöjda med kulturutbudet i Lund i största allmänhet. Det visar den medborgarundersökning som gjorts där 1 000  invånare fått tycka till. Konsthallen får sämst omdöme, 32 procent är mycket negativa till konsthallen.

Konsthallschefen Åsa Nacking tror att resultatet hänger ihop med konsthallens uppdrag att visa den nya samtidskonsten.

– Vi arbetar ju med det nya icke bekräftade, så man har inte igenkänningens glädje när man går på Konsthallen. Ibland behöver man komma hit en vända till, säger Åsa Nacking.

Många har åsikter om konsthallen, men undersökningen visar också att nästan 60 procent av dem som svarat inte har varit där det sista året.

De tillfrågade har fått sätta betyg på fem kulturinstitutioner. De andra institutionerna som ingår i undersökningen är bion Kino, friluftsmuseet Kulturen, ungdomshuset Mejeriet och Stadsteatern. De får alla något bättre betyg av de tillfrågade.

Hela undersökningen har sitt ursprung i ivrig diskussion om just konsthallens utbud som har kritiserats, och kultur- och fritidsnämndens ordförande folkpartisten Holger Radner säger också att undersökningen ska kunna användas som underlag om man vill utforma nya mål för till exempel konsthallen. 

Det var fem något konfunderade representanter för kulturinstitutionerna som kom ut från kultur- och fritidsnämndens möte igår kväll där man fått en dragning av undersökningen.

– Det här ska inte ensamt avgöra det kulturella utbudet i Lund, det är bara en parameter, vad lundaborna som finansierar verksamheten tycker, säger Holger Radner (FP).

Hela materialet ska nu analyseras av kultur och fritidsförvaltningens tjänstemän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".