Lund

Europeisk protest mot slavauktion

Anna Bubenko rapporterar
1:26 min

Händelsen på Hallands nation i Lund förra helgen då några studenter klädde ut sig till slavar, har nu lett till formella protester till Sveriges demokratiminister Birgitta Ohlsson.  

Festen som hölls på Hallands nation i Lund förra helgen fortsätter att väcka reaktioner. I går skickade den europeiska organisationen European Network Against Racism, som arbetar mot rasism, ett protestbrev till demokratiminister Birgitta Ohlsson där hon uppmanas att offentligt fördöma våld mot personer med afrikansk bakgrund. 

Det var på en fest med djungeltema den 18 april som några studenter kom svartsminkade utklädda till slavar och senare under kvällen såldes på en påhittad slavauktion. Studenttidningen Lundagård skrev om händelsen och om hur en utländsk student på festen förgäves försökte få vakterna att ingripa. Det hela polisanmäldes av Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund.

Han blev sedan själv föremål för kränkning. En konstnär från Malmö gjorde en affisch där Momodou avbildades som slav. Konstnären har tidigare gjort sig känd i Malmö, bland annat när han satte upp burkar med texten ”Zyklon B” och pärlplattor med hakkors på i närheten av judiska församlingens lokaler. Han åtalades då för hets mot folkgrupp, men friades av domstolen.

Affischen hittades i en kopiator på Malmö högskola där Jallow Momodou arbetar. I onsdags greps konstnären i Lund, där han satt upp affischen på flera platser. Han är nu misstänkt för hets mot folkgrupp och för olaga affischering.

Den europeiska organisationen European Network Against Racism anser att händelserna motiveras av rashat och tycker att den svenska regeringen nu måste agera för att garantera säkerheten för minoriteter i Sverige.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".