Bättre inspektion av festivalmat

Under Helsingborgsfestivalen trängs försäljare av olika maträtter längs gatorna. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontrollerade på torsdagen försäljarna, och i år tillämpar man ett delvis nytt kontrollsystem där försäljarna själva har fått ta större ansvar för att hygienen sköts på rätt sätt.

Bland annat vatten kontrolleras av miljökontoret och det skiljer sig inte från andra års inspektioner på Helsingborgsfestivalen. Men i år har dessutom många företagare redan innan fått berätta hur det skall leva upp till kraven för livsmedelssäkerhet. När de sökte tillstånd för att få sälja livsmedel på festivalen skulle de svara på en rad frågor.

–Om man nu behöver kyl så ska man ha kyl, men man ska också ha en termometer. Då sätter man kryss i rutan dels att man har kyl och dels att man har en termometer, säger Cecilia Lundberg, avdelningschef på livsmedelsavdelningen vid miljökontoret i Helsingborg.

Och det är många andra frågor som skall besvaras när tillståndet söks och på så sätt hoppas miljökontoret att de som säljer mat skall veta vad som krävs och det underlättar vi inspektionerna.

–Det finns ju en del som är nya på området och då vet de precis vad som gäller, och de vet också vad de har sagt till oss om vilka krav dom ska uppfylla, säger Cecilia Lundberg

–De förbinder sig ju att ha en viss nivå på inredning, utrustning, hygien, temperaturer och så vidare.

Håkan Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista