Låsta kyrkor förhindrar stölder

För att förhindra stölder ur Skånska kyrkor är så gott som alla kyrkor låsta när de inte är bemannade. På så vis har man lyckats undvika stölder av värdefulla träskulpturer, något som är ett problem på många andra håll i landet.

– Tidigare kunde man ha kyrkorna öppna, men det går inte längre. Det finns så många värdefulla föremål som riskerar att bli stulna om inte kyrkan är låst, säger Thomas Romberg, länsantikvarie i Skåne.

På många håll i Sverige är problemen med stölder ut kyrkor ett stort problem. Det rör sig då främst om medeltida träskulpturer som är attraktiva på den illegala marknaden. Thomas Romberg säger att problemen också har funnits i Skåne, men att man genom en medveten satsning lyckats stävja stölderna. Men att låsa kyrkorna är en lösning som minskar tillgängligheten och som ofta kräver att församlingsmedlemmar ställer upp frivilligt och håller koll på kyrkorna när de är öppna.

– Det är synd att vi måste låsa kyrkorna men vi kan ju inte ha de bemannade hela tiden och då finns det tyvärr ingen annan möjlighet, säger Thomas Romberg.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".