Landskrona

Autistisk man låses in

På ett gruppboende i Landskrona har en gravt utvecklingsstörd och autistisk 24-årig man blivit inlåst och övervakad med kameror, bland annat på toaletten. Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot omsorgsnämnden i Landskrona och kräver omgående förändring.

Låsta dörrar med kåpor över låsen, ingen möjlighet att öppna fönster och övervakningskameror på toaletten och i de övriga rummen. Det var vad som mötte Socialstyrelsens inspektörer när de oanmält kom till gruppboendet i Landskrona den 13 april i år. Besöket gjordes efter att en anonym tipsare ringt in och berättat om situationen.

Den 24-årige mannen har bott på boendet sen 2004 och enligt ansvarig chef har övervakningskamerorna suttit uppe sen 2006. De sattes upp för att mannen inte skulle skada sig själv, säger chefen till Socialstyrelsen.

Mannen har också all sin dagliga verksamhet i sin låsta lägenhet, detta enligt chefen efter att han försökt att rymma. Hot- och våldssituationer ska också ha uppstått, bland annat ska han ha tagit sig in till andra boende och slagit dem.

Men att låsa in någon är bara tillåtet om det handlar om nödfall enligt lagen, vilket inte är fallet här anser Socialstyrelsen och kräver att omsorgsnämnden i Landskrona kommun omedelbart ser till att inlåsningen på boendet upphör.

Kameraövervakningen kommer man att ta ställning till när skälen till övervakningen redovisats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".