Per Karsten på Historiska museet i Lund där maorikvarlevorna förvarats. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Lund

Lång och sen hemresa för maorikvarlevor

"En både sorglig och lycklig dag"
1:20 min

I över 130 år har kvarlevorna efter tre maorier, Nya Zeelands urbefolkning, legat nerpackade i lådor i Lund. Men på fredagen överlämnades de till representanter för ursprungsbefolkningen.

– Det är både en sorglig och en lycklig dag, sade Michelle Hippolite vid Museum of New Zealand.

Nyazeeländska staten var också med vid ceremonin i Lund som var både högtidlig och känslosam. Bland annat fick de närvarande lyssna till ljudet  från en stor havssnäcka.

– Vi är ledsna över att kvarlevorna varit borta så länge, sade Michelle Hippolite vid Museum of New Zealand.

– Men samtidigt börjar en ny resa och vi får möjligheten att hälsa våra förfäder välkomna hem igen.

Den nyazeeländska delegationen fortsätter sin resa till Tyskland, Norge och Frankrike. Bara i Europa finns kvarlevorna efter åtminstone 500 maorier på olika museer,  resultatet av en omfattande handel med mänskliga kvarlevor under 1800-talet.

– Det är vår historia, och det är ingen rolig historia. Men det fina är att man idag vänder på den mörka historien och gör något ljust av det: lämnar tillbaka, repatrierar, framhöll Bernd Gerlach som är konservator på Historiska Museet i Lund.

Med tanke på hur många kvarlevor som finns i både Europa och USA kommer repatrieringsprojeket som drivs av Nya Zeelands Nationalmuseum, Te Papa Tongarewa, att pågå i många år, enligt Michelle Hippolite.

– Det kan hålla på hur länge som helst. Mycket återstår, men vi ska göra så mycket som vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".