Helsingborg

Trendbrott när privat vård blir kommunal

Ordförande: ”Vi måste vara ödmjuka i förhandlingar med oppositionen”
1:35 min

Helsingborgs kommun tar tillbaka driften av vårdboendet Sköldenborg som tidigare drivits privat. Det blir både billigare och ger högre kvalitet. På köpet slipper den borgerliga treklövern bli beroende av Sverigedemokraterna.

– Det är inte själva driftsformen utan vi vill kunna säkerställa en fortsatt bra verksamhet. Det är ett trendbrott i så motto att vi den här mandatperioden inte har egen majoritet. Då måste vi också vara ödmjuka i förhandlingar med oppositionen, säger Anders Lundström (KD), ordförande i socialnämnden i Helsingborg.  

Det gäller ett så kallat LSS-boende för 15 vårdtagare som de borgerliga tidigare lämnade ut till privat entreprenad, och som nu ska tas tillbaka i kommunal regi.  

I dag drivs det av ett vårdföretag som liksom en tidigare entreprenör har fått kritik för upprepade försummelser av de boendes hygien och för misskötsel och allmänt förfall, men som har bättrat sig. 

Men i samma fastighet driver kommunen själv ett LSS-boende för tio personer. Man har räknat ut att kommunen skulle kunna spara uppemot en miljon om året på samordningsvinster.  

– Det som skulle bli bättre för vårdtagarna är en bättre dagverksamhet som ger en meningsfull vardag.  

I vård och omsorgsnämnden har treklövern bildat pakt med socialdemokraterna och miljöpartiet för att därmed slippa bli beroende av Sverigedemokraterna. 

– Jag är helt övertygad om att vi får se den här typen av överenskommelser även i andra nämnder och styrelser i Helsingborg under den här mandatperioden, säger Anders Lundström.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".