Lantbrukare bekämpar inte flyghavren

Just nu står flyghavren i full blom i Skåne. Flyghavre, som inte ska förväxlas med vanlig odlad havre, är ett envist ogräs som kan sprida sig snabbt och ställa till det för lantbrukarna. Starka angrepp av flyghavre kan halvera en spannmålsskörd och därför ska växten enligt lag totalbekämpas.

Men trots det händer det att markägare låter flyghavren växa, även om lokala LRF-avdelningar uppmanat dom att bekämpa växten.

–Vi säger till lantbrukaren att plocka bort flyghavren, och gör han inte det har vi möjlighet att göra en så kallad tvångsplockning. Då hyr vi in personal och åker ut till lantbrukaren och plockar ogräset, men lantbrukaren får själv stå för kostnaden, säger Lars Pålsson, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen.

Flyghavrens planta är snabb- och högvuxen och kan bli upp emot en och en halv meter hög. Sedan 70-talet är det lag på att den ska bekämpas, i Skåne handlar det om totalbekämpning av det envisa ogräset. Men trots lagstiftning så händer det då och då att lantbrukare inte bekämpar flyghavren och det uppskattas inte av grannarna, säger Lars Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista