DSB Firsts Öresundståg parkerade på bangården i Malmö. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Öresund

DSB First förhandlar om kompensation

Mats Persson (FP): ”Vi diskuterar om hur vi ska kompensera varandra”
1:45 min

Senast i dag måste DSB First redovisa sin ekonomi för den svenska Transportstyrelsen. I förra veckan begärde bolaget längre tid på sig eftersom man förhandlar om ersättning från Öresundståg AB.

– Diskussionerna kommer ju att mynna ut i en överenskommelse kring hur vi ska kompensera varandra. Det är klart att det påverkar bolagets ekonomiska situation vilket i sin tur påverkar Transportstyrelsens bedömning, säger Mats Persson (FP), ordförande för Skånes kollektivtrafiknämnd.

Öresundståg stödde att DSB First skulle få längre tid på sig. Transportstyrelsen sa dock nej och det är i dag som DSB First måste redovisa sin ekonomi. Att den kan påverkas av de förhandlingar som nu pågår är både DSB First och Öresundståg överens om.

DSB First vill ha kompensation för problemen på Malmö central i samband med Citytunnelbygget och Öresundståg kräver bättre service ombord och bättre punktlighet. Förhandlingarna är känsliga för Öresundståg eftersom det ursprungliga avtalet inte får förhandlas om. Annars riskerar man krav från de andra bolag, till exempel SJ, som också la anbud på Öresundstrafiken.

I Danmark pågår flera utredningar om DSB Firsts ekonomi och hur den påverkar moderbolaget DSB. Hittills har styrelseordföranden, vd:n och den tidigare ekonomidirektören fått gå som en följd av krisen.

På DSB First arbetar man med en sparplan. Bland annat ska tågpersonalen minskas. Det är ett problem för Öresundståg som ju i förhandlingarna kräver bättre service ombord.

– Vi ställer oss lite frågande om det är möjligt att få upp kvaliteten samtidigt som man ska göra de här förändringarna i personalstyrkan, säger Mats Persson.

– Samtidigt är det inte vår uppgift att i detalj styra hur många anställda bolaget ska ha.

Det här kräver Transportstyrelsen

  • Årsredovisning för 2010
  • Resultat- och balansräkning för perioden 1 januari–7 april 2011 eller en resultat- och balansrapport för samma tid.
  • Intyg om att bolaget inte har skatteskulder eller fastställda skulder hos Kronofogden.
  • En förteckning av bolagets skulder den 7 april 2011 och en redogörelse för hur de ska betalas.

Bakgrund till kraven

Den som kör tåg i Sverige måste ha tillstånd. Då krävs bland annat ekonomisk förmåga.

Transportstyrelsen krävde från början att få in uppgifterna från DSB First 20 april, men förlängde på begäran från DSB First tiden till den 2 maj. En ytterligare begäran från DSB First om förlängd tid, avslogs den 29 april.

Transportstyrelsen kan dra in tillståndet för DSB First att köra Öresundstågen. Ett sådant beslut gäller i så fall omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".