Eva Ohlstenius
Skåne

Småföretagarna tror på högkonjunktur

Företagarna: ”Malmöregionen visar på ökande siffror”
1:19 min

Idag presenterades vårens småföretagarbarometer från bland andra Företagarna. Återhämtningen har förbättrats på ett halvår och småföretagarna i Skåne tror att de är på väg i en högkonjunktur det närmaste året.

Allt är dock inte frid och fröjd. Orderingång och omsättning ligger i Skåne på en lägre nivå än riksgenomsnittet. Malmöregionens företag visar visserligen på ökande siffror över hela linjen, men övriga skånska regioner går faktiskt bakåt.

En förklaring till det är att till det är en stor tjänstesektor och beroende av Danmark.

– Vi har haft mycket draghjälp av danskarna, men nu har den svenska kronan stärkts, danskarna köper inte lika mycket hus här längre och det kommer inte lika stort antal besökare från Danmark som före krisen, säger Eva Ohlstenius, chef för Region Syd på Företagarna.

Hon nämner också som förklaring på att Skåne ligger sämre till än riksgenomsnittet, att många skånska företag är rädda att expandera.

– Det är ett jättestort steg att gå från exempelvis noll anställda till en, att plötsligt ha ansvar för en annan människa, säger Eva Ohlstenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".