Vanligt med alkohol i närbutiker i Malmö

Öl, vin och sprit som har köpts in utlandet säljs allt oftare vidare i mindre närbutiker, och störst är problemen i Skåne. Enligt polisinspektör Christer Thulin säljer minst varannan närbutik i Malmö alkohol.

Sara och Alexandra är femton år, och de och deras kompisar har inga problem att få tag på alkohol.

–Om någon vill ha så köper man svartsprit, för ingen går till Systembolaget. Varför ska man betala 250 för en vodka när man kan köpa för 100, säger de.

Det är hos de mindre handlarna, alltså inte i de kända butikskedjorna, som försäljningen sker. Öl, vin och sprit med tyska och polska märken säljs, säger polisinspektör Christer Thulin.

–Utan tvekan minst hälften av närbutikerna i Malmö säljer alkohol, och förutom det handlar det också om cigaretter som säljs till minderåriga, säger Christer Thulin.

I södra Sverige har nästan var tredje kille mellan 16 och 19 år köpt smugglad alkohol, enligt dom mätningar som Alkoholinförselutredningen analyserat.

Christer Thulin är kritisk till dagens lagstiftning. Han menar att eftersom påföljden för den som säljer oftast blir dagsböter, så är det svårt att stoppa försäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista