Företagsledningen på Stora Enso i Nymölla. Från vänster vd Jens Christian Lamprecht, affärsområdeschef Hannu Alalauri och personalchef Anna-Lena Lindahl. Foto: Agnes Henriksson/SR
Bromölla

Stora Enso varslar 160 i Nymölla

Facket: ”Det blev alldeles för många”
1:31 min

Papperstillverkaren Stora Enso i Nymölla varslar 160 anställda om uppsägning av brukets totalt 753 anställda. Anledningen är dålig lönsamhet, och på ledningen planerar man att nu införa nya arbetssätt.

Under tisdagen informerar företagsledningen de anställda om storleken på varslet. Men snacket har gått under flera veckor, berättar Bo Ohlsson, ordförande i fackförbundet Pappers på Stora Enso i Nymölla.

– Vi är som jag tycker, ett bruk som har levererar pengar, gjort ett bra resultat i många år. Men man vill göra mer besparingar helt enkelt, säger Bo Holsson. 

Enligt dagens varsel kommer mer än en femtedel av de anställda på bruket att sägas upp när förhandlingarna med facket är avslutade. Och de förhandlingarna börjar redan imorgon. I höst kommer de 160 som sägs upp, att sluta på Stora Enso. 

Det är en kombination av olika saker som gör att ledningen beslutat om varslet. Dålig lönsamhet är den stora övergripande orsaken, och den är kopplad både till en minskad efterfrågan och lägre priser på det så kallade obestrukna finpapper, eller helt enkelt vanligt kontorspapper, som tillverkas i Nymölla och till ökade priser på råvaror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".