Region Skåne kan investera pengar i Copenhagen Connected. Foto: Peter Hove Olesen/Scanpix
Skåne

Region Skåne kan stödja Kastrup

Miljöpartist:” Region Skåne har brutit marknadens vilko”
1:40 min

Mycket talar för att Region Skåne kommer att gå in med pengar i projektet Copenhagen Connected, som vill ge stöd till Kastrups flygplats.

Näringslivet i Skåne behöver Kastrup, och Kastrup behöver stöd för att inte tappa sin ställning som internationell storflygplats. Under det fältropet vill ledningen för Region Skåne gå med i det danska projektet Copenhagen Connected med 750 000 svenska kronor 2011.

Tidigare har Malmö kommun sagt ja till medverkan och nu ser det ut som också Helsingborg ska vara med. Lunds kommun har däremot sagt nej till att satsa pengar i projektet.

Region Skånes styrelseordförande Pia Kinhult tycker inte att Lund förstår sitt eget bästa.

– Jag kan säga att en av anledningarna till att Lund överhuvudtaget fick ESS, är närheten till den internationella flygplatsen i Köpenhamn, säger Pia Kinhult.

Alla är dock inte positiva till att Region Skåne ska ge stöd åt Copenhagen Connected.

– Flyget är en av dem delarna i samhället som är mest klimatpåverkande. Region Skåne har ju haft en tendens att stödja just flygplatsverksamhet under en lång tid och brutit marknaden och marknadens villkor, säger det miljöpartistiska regionrådet, Anders Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".