Hälften av duvorna hemma igen

Nu har ungefär hälften av de brevduvor som flög vilse förra helgen hittat hem igen. De släpptes i Ljungby och skulle flyga till Malmö, men bara några få kom hem. Varför de flugit vilse är dock fortfarande oklart.

Mysteriet är fortfarande olöst, men nu har i alla fall hälften av de försvunna brevduvorna hittat hem till Malmö igen, efter en dryg veckas irrande.

- Runt 50 procent av de försvunna duvorna har själva klarat sig hem. Mycket tack vara att de hittat mat på vägen eller blivit matade, säger Lars-Åke Nilsson vid Malmö brevduveklubb.


På många stället har också folk tagit hand om brevduvor, och klubben får många telefonsamtal. Bara under måndagen var det några turer i bil för att samla in upphittade duvor.

- Jag har väl hämtat i en sex-sju stycken runt om i Malmö, Lund och Oxie, säger Lars-Åke Nilsson.

Någon förklaring till att duvorna kunde flyga vilse lär man dock aldrig få. Teorierna är däremot många och de flesta verkar utgå från att fåglarnas orienteringsinne har störts på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista