Skogsstyrelsens kontor i Hässleholm. Bild: Linda Evereus/SR
Skåne

Ny arbetsmarknadsåtgärd men samma arbete

Skogsstyrelsen: ”Inget som vi kan påverka”
1:29 min

Flera av de som för fem år sedan röjde skog i Skåne, som så kallade Gröna Jobbare är nu tillbaka. De gör samma jobb, fast med lägre ersättning.

Nu kallas det Fas 3 jobb vilket är det sista steget i den nya arbetsmarknadsåtgärden, Jobb och utvecklingsgarantin. 

– Jag kan förstå att där är en viss frustration hos de som jobbar. Men det är ju inget vi kan påverka, det är ju politiska beslut, säger Stig Hermansson, skogsstyrelsens distriktschef i Skåne. 

Just nu är det drygt 70 personer som arbetar för Skogsstyrelsen via Fas 3 och en del av dem har alltså tidigare gjort samma jobb - och fått mer betalt, det avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning i onsdags. 

När arbetsmarknadsåtgärden hette  "Gröna jobb",  sysselsatte den drygt 450 personer vid Skogstyrelsen i Skåne - som alltså arbetade med skogsröjningsarbete i naturreservat. Ett viktigt jobb menar Stig Hermansson, skogsstyrelsens distriktschef men det finns inte pengar till att skapa riktiga jobb i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".