Lyckad kameraövervakning utmed spår

Banverkets satsning på att kameraövervaka områden utmed järnvägen som tidigare ofta utsattes för sabotage har varit så lyckad att man helt har fått bort skadegörelsen på de övervakade områdena.

–Syftet med övervakningen är att förhindra att folk beträder spårområdet och det lyckas vi med, säger Lars-Erik Bergqvist, gruppchef för säkerhet vid Banverkets södra region.

För ett år sen satte Banverket upp mellan 40 och 50 övervakningskameror på olika platser utmed spåret vid Lund och Malmö. Om någon beträder området så går ett larm hos SOS, som sedan kan skicka väktare till platsen. Sedan kamerorna sattes upp har väktarna fått rycka ut närmare 20 gånger bland annat för att förhindra sabotage.

De områden där kamerorna sattes upp var tidigare de mest drabbade av skadegörelse med en sammanlagd nota på en miljon kronor om året. Sedan övervakningen infördes har alltså väktarna lyckats avvärja samtliga fall av försök till skadegörelse och nu funderar Banverket på om fler områden ska övervakas.

–Det är sånt vi har i tanken hela tiden när vi ser tendenser till ökad skadegörelse, säger Lars-Erik Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista