Gilbert Tribo (FP) regionråd och ordförande i Region Skånes Närsjuvårdsberedning. Foto: Karl-Johan Löfgren/SR
Skåne

Akuta hembesök upphandlas på nytt

Vice ordförande: ”Vi får se om vi får in andra anbud”
1:18 min

Region Skånes Hälso- och sjukvårdsnämnd vill förbättra vården för äldre patienter och föreslår därför en ny upphandling om akuta hembesök. Men den upphandlingen ska ha ett annat arbetsupplägg, bland annat fler planerade hembesök för att korta köerna till sjukhusens akutmottagningar.

– Kan man sätta insatserna hemma istället och ändra medicineringen i ett tidigare skede så behöver man inte de akuta insatserna i den utsträckning som har varit, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd.

Det nya arbetsupplägget ska ha en bättre struktur och öka tryggheten. Det kan exempelvis handla om att läkare ska kunna sätta sig ner hemma hos patienter och tydligt gå igenom vilken medicin han eller hon behöver.

– Om exempelvis Agda blir sjuk ska anhöriga och den kommunala hemsjukvården känna sig trygga med vad som ska ske.

Sedan år 2009 har vårdföretaget Carema skött de akuta hembesöken, men i början gick verksamheten väldigt trögt. Då gjordes knappt 200 hembesök i månaden. Men med tiden har det blivit allt bättre, och i dag gör Carema 1400 hembesök varje månad.

Dessa besök har varit väldigt lyckade, enligt Anders Åkesson (MP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Besöken är också väldigt omtyckta av de skånska kommunerna, säger Anders Åkesson.

Men Carema kanske ändå inte vinner den nya upphandlingen, eftersom nämnden hoppas på att få in många nya anbud.

– De har en väl fungerande verksamhet, men vi får se om det finns andra entreprenörer på området, säger Anders Åkesson (MP). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".