Faten Moussa har bott i Rosengård i tolv år. Foto Karl-Johan Löfgren/SR
Malmö

Klyftorna ökar i Malmö

Boende: ”Jag är stolt över att bo i Rosengård”
1:53 min

Klyftorna mellan Malmös stadsdelar ökar, det visar ny inkomststatistik från Statistiska Centralbyrån. Längst ner på listan hittar vi Herrgården, ett bostadsområde som en femtedel av invånarna flyttar ifrån varje år. En av anledningarna kan vara att man får en bättre ekonomi och väljer då att lämna området.

– Områdena får ingen social stabilitet, dem uppfattas som ett genomgångsboende och det påverkar även identiteten, säger Jan Haak, chef på Malmö stads avdelning för samhällsplanering.

Inkomststatistiken visar dels faktiska siffror, men även hur medelinkomsterna i varje postnummerområde har förändrats över tio år. Och det är föga förvånande att det är områden i Västra Hamnen, Limhamn och Bellevue som toppar Malmöstatistiken. Områden som Herrgården, Lindängen, och Kroksbäck ligger däremot långt ner på listan, och i många fall har medelinkomsterna där sjunkit de senaste tio åren.

Sedan i höstas driver Malmö stad ett projekt med så kallade områdesprogram, som ska höja trivseln och få folk att bo kvar i dessa områden.

– Vissa vill bryta segregation, dem vill ha andra möjligheter och det tycker jag är positivt för vi är segregerade i Rosengård, säger Faten Moussa som bott i området i tolv år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".