Danskar väljer Sturup iställer för Kastrup

På Kastrups flygplats i Köpenhamn är man allvarligt oroade över att Sturup nu lyckas locka nya flygbolag och resenärer. Många danskar väljer idag Sturup för att kunna flyga billigt.

–Jag kommer från London, och jag väljer att flyga från Sturup för att Ryan Air inte flyger från Kastrup, berättar Pia från Köpenhamn, som igår landade på Sturup.

Idag är det Ryan Air som drar danskar till Sturup, eftersom deras priser ofta är mycket lägre än de flygbolag som flyger från Köpenhamn.

Till hösten börjar det nystartade flygbolaget Wizz Air också flyga mellan Sturup och Östeuropa, vilket kommer att innebära att trafiken utökas med ungefär 200 000 fler resenärer om året. Nu har Ryan Air dessutom planer på att starta fler linjer från Sturup.

Kastrup förhandlar också med lågprisbolagen, men de väljer ofta att flyga från mindre flygplatser som Sturup eftersom det för det mesta innebär lägre avgifter.

På Kastrup betraktar man konkurrensen från Sturup som ett allvarligt hot, menar Ole Wieth Christensen som är affärsutvecklare på flygplatsen.

–När en potentiell kund väljer en konkurrerande flygplats, så ser vi så klart med allvar på det, säger Ole Wieth Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista