Hästar ska prioriteras i trafiken i Helsingborg. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Helsingborg

Hästar prioriteras i trafiken

Taleskvinna: ”Vi är jätteglada”
1:35 min

Det har tagit många år, men nu ska det hästtäta Helsingborg börja planera ridhästarnas framkomlighet i trafiken.

Hästarna ska in i stadsplaneringen för trafiksäkerhetens skull, det beslutade toppolitikerna i kommunstyrelsen häromdagen.

Bakom beslutet ligger en enträgen kamp inte minst av de ridandens taleskvinna Elisabeth Lilja

– Det har varit flera olyckor, tack och lov inga dödsolycker, men det har alltid varit på gränsen. Ibland är det bilbromsen som har skrämt hästen som slängt av ryttaren och sen skenat iväg, säger Elisabeth Lilja.

Ofta uppkommer det incidenter när man blandar hästar och bilar, inte minst i de östra delarna av Helsingborg med ridhus, med ridgymnsium och en rad hästgårdar och det är här Bruces skog ligger finns med bra ridspår.

– Det finns ridstigar i området, men att ta sig till och från ridområdena går ofta via trafikerad väg och då hade det varit bättre för både ryttare och bilister om hästarna fick ta sig via cykelstigar eller vid sidan av dessa, säger Elisabeth.

Hon är en av tre socialdemokrater som för ett par år sen krävde hänsyn till de ridande och nu är alla partier i Helsingborg överens om satsningar mot ridolyckor.

– Det känns skönt, vi är jätteglada att det nu äntligen sker något, säger Elisabeth Lilja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".