Helsingborg

Aktionsgrupp säger nej till biogasanläggning

1:33 min

Det är ännu inte klart var den ska hamna, den jättelika biogasanläggning som energibolaget Eon vill bygga någonstans i Skåne. Valet står just nu mellan Malmö Landskrona och Helsingborg och ikväll genomförs samråd med ortsbefolkningen i Helsingborg som redan för en kamp mot Kemira.

– Vi är rädda för explosionsrisken, med tanke på närheten till Kemiras svaveldioxidfabrik, säger Björn Andersson som bor strax intill.

Biogasanläggningen behöver enorma mängder råvara drygt tre miljoner kubikmeter restprodukter från skogen som ska lagras och allt måste transporteras till anläggningen. Det blir med båt, med järnväg men också med tiotusen lastbilar per år.

Det här blir landets största anläggning för biogas och ger 150 arbetstillfällen. Man ska tillverka lika mycket gas som går åt att värma 10 000 villor och tanka 125 000 bilar. Antingen läggs den i Västra industriområdet i Landskrona eller i Norra hamnen i Malmö eller vid Kemira här i Helsingborg.

Björn Andersson tillhör aktionsgruppen för säkert boende intill Kemira och vid mötet ikväll ska man säja nej till fabriken

– Vi säger absolut nej, säger Björn Andersson i aktionsgruppen.