Landskrona

Hovrätten sänker skadestånd efter varuhusbrand

1:15 min

Landskrona dömdes i dag av hovrätten att betala 50 miljoner kronor i skadestånd till två försäkringsbolag efter den stora branden i varuhuset Åhléns i Landskrona för nio år sedan.  Därmed kom kommunen lite billigare undan jämfört med tingsrättens tidigare dom. Enligt den domen skulle de betala 60 miljoner.

Hovrätten förklarar att kommunen varit försumlig vid omhändertagande av den 13-åriga flicka som anlade branden i affären.

Hela Åhlénsvaruhuset totalförstördes vid den våldsamma branden 2002 och det visade sig att det var en trettonårig autistisk och tidigare självmordbenägen flicka som hade startat branden. 

Flickans mor hade bett samhället om hjälp och flickan hade funnits på institution under två år, bland annat på barn och ungdomspsykiatriska kliniken eftersom hon flera gånger hade försökt anlägga bränder.

När kliniken ansågs att flickan var färdigbehandlad så hade kommunens socialmyndighet ingenstans att placera flickan.  Veckorna gick och till sist skrev kliniken ut henne och då skickade socialmyndigheten i Landskrona hem henne till hennes då sjuka mamma med ett par timmars hjälp om dagen av en resursperson.

Hovrätten har i den mer än hundra sidor långa detaljerade domen räknat om siffrorna så att försäkringsbolagen får tio miljoner mindre än vad tingsrätten tidigare hade kommit fram till.  Själva har de betalt ut sjuttio miljoner efter branden.

Kommunen överväger nu att få domen prövad i Högsta domstolen.