Åklagaren yrkade på stränga straff för Hallandsåsmorden

När slutpläderingarna i Hovrätten kring morden på två kvinnor på Hallandsåsen i vintras idag avslutades, yrkade åklagaren på minst åtta års fängelse för de båda unga männen.

Försvarsadvokaten till den yngste av de båda männen menade dock att det bara är hans 18-årige kamrat som pekat ut honom som delaktig i morden. Den tekniska bevisningen håller inte, menade advokaten.

Kammaråklagare Joakim Zander inldde dagens slutanföranden med att än en gång beskriva hur de båda unga männen i samförstånd och gemensamt misshandlat de båda kvinnorna, stulit deras bil och sen lämnat dom att dö i snön på åsen.

De båda männen har gjort sig skyldiga till besinningslöst vål och visat på råhet och total likgiltighet inför de båda misshandalde kvinnorna.

De båda måste ha förstått vilken situation de lämnade kvinnorna i och förstått att de skulle dö hävdade Zander. Han yrkade på minst åtta års fängelse men ansåg att starffvärdet kan vara så högt som upp till tio års fängelse. Den enda anledningena tt inte döma de båda till livstid är att dom är under 21 påpekade åklagaren.

18-åringens advokat menade att hans klient inte ska dömas för mord, istället för missahndel eller olaga tvång o den bilstöld 18-åringen erkänt. Ett lämpligt straff skulle vara vård enligt socialtjänstlagen.

17-åringen som hela tiden nekat till all inblandning i morden menade via sin advokat Lars Kruse att hela åtalet skulle ogillas.

Det enda som antyder att 17-åringen varit inblandad är 18-åringens berättelse. O i den berättelsen finns inget som säger att 17-åringen misshandlat den ena kvinnan.

I övrigt riktade Kruse in sig på den omfattande tekniska bevisning som åklagaren åberopat. Framför allt påminde han hovrättens ledamöter om den kraschade bil som visades i rätten för en vecka sen.

Min klient kan omöjligt ha suttit i bilen utan att ådra sig svåra skador på kroppen. Skador han inte hade när han greps av polisen knappt två dygn senare.

De båda advokaterna menade också att deras klienter skulle släppas ur häktet där de nu suttit i drygt ett halv år.

Hovrätten tar under eftermiddan ställning till just häktningsfrågan och när domen faller.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista