Förbjuden alkoläsk i Malmös närbutiker

Ungefär var femte närbutik i Malmö säljer så kallad alkoholhaltig läsk, trots att den egentligen bara får säljas på Systembolaget.

Och det är allvarligt, eftersom alkoläsken främst riktar sig till ungdomar.

I nyheterna i måndags kunde vi berätta att varannan närbutik i Malmö säljer alkohol illegalt. Och idag kan vi berätta att det inte bara är öl, sprit och vin som säljs, utan också den sk alkoläsken.

Den förbjudna typen av alkoläsk är en vodkabaserad färdigblandad drink, och det är just eftersom den är vodkabaserad som den inte får säljas i matvaruaffärer, trots att alkoholprocenten inte är högre än för folköl.

Men ingen av de närbutiker som P4 Radio Malmöhus besöker har någon av de förbjudna alkoläsksorterna, som heter Iced revolution och Christmas Ice på sina hyllor.

Eftersom det verkar som om det ofta är okunskap som ligger bakom försäljningen brukar tillståndsenheten om de hittar någon förbjuden produkt först ge ägaren en chans att plocka bort det ur hyllorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista