Helsingborg

Hitta svårt språk och vinn pris

1:23 min

Hitta svåraste texten på Helsingborg stads hemsida och vinn priser. I torsdags fick hemsidan priset Klarspråkskristallen av Språkrådet för sitt arbete att göra hemsidan lätt att förstå.  Men nu ska medborgarna agera språkdetektiver för att göra hemsidan ännu bättre.

– Det borde vara en självklarhet att man kan förstå det kommunen skriver, men tyvärr fungerar det inte så i många fall. Det är svårt att skriva för en så bred målgrupp som kommuninvånarna är. Därför bjuder vi in invånarna att hitta krångligt språk, säger Louise Larsson, webbsamordnare.

Att försöka presentera väldigt byråkratiska grejer, till exempel hur du söker bygglov, på ett enkelt och lättförståligt sätt är inte det enklaste.

Men det är det som Helsingborgs stad vill göra på sin hemsida. Och därför vill nu webbredaktionen att medborgarna håller ögonen extra öppna för svåra texter eller krångliga förklaringar när de kikar runt på hemsidan.

Och den som hittar det svåraste exemplet vinner ett pris. Tävlingen pågår till den 31 maj, men även efter det är man välkommen att rapportera in svårbegripliga texter på hemsidan.