Malmö

SD i Malmö vill stoppa tiggeri

1:35 min

Sverigedemokraterna i Malmö vill ha ett förbud mot tiggeri i den lokala ordningsstadgan. De vill ha ett förbud framförallt för att ge polisen större möjligheter att komma åt organiserat tiggeri och skydda dem som eventuellt tvingas tigga.

Att ett liknande förbud underkänts i Västmanland, avskräcker inte partiet. Häromdagen underkände länsstyrelsen i Västmanland det tiggeriförbud som Sala kommun infört i sin ordningsstadga, bland annat för att Sala inte visat att förbudet behövdes, för att det var för allmänt hållet och innebar onödigt tvång mot allmänheten.

Samma dag som länsstyrelsens beslut blev känt, lämnade Sverigedemokraterna i Malmö in en motion om tiggeriförbud. Organiserat tiggeri är ett problem i staden, tycker partiet och talar om bussar som släpper av tiggare i centrala Malmö.

– Det händer allt som oftast. Du kan stå nere vid Triangeln och se dem i stort sett varje morgon om du verkligen vill, säger Cay Elané (SD).

Sverigedemokraterna i Malmö vill ha ett förbud framförallt för att ge polisen större möjligheter att komma åt organiserat tiggeri och skydda dem som eventuellt tvingas tigga.

– Det är inte tiggeriet som är själva problemet utan att polismyndigheten måste kunna säkerställa att människor inte tvingas in i det här, säger Cay Elané.

Frågan diskuterades 2007 i Malmös kommunfullmäktige. Då ville moderaten Carl-Axel Roslund ha ett förbud, men röstades ner. Nu säger moderaternas oppositionsråd Anja Sonesson att partiet ska diskutera förslaget, men hur man ställer sig kan hon inte säga än. Polisen i Malmö håller dock inte med om att ett förbud skulle göra skillnad. 

– Ett förbud mot tiggeri i det syftet spelar ingen större roll. Vi har ju vad vi själva kallar inre utlänningskontroller där vi kontrollerar medborgare från andra länder som vi tror uppehåller sig här på grunder som inte är de rätta. De möjligheterna har vi redan idag, säger Stefan Wredenmark.