Malmö

Flyktingbarn väntar på jordgubbsdebuten

1:35 min

På Malmö kommuns transitboende för ensamkommande flyktingbarn har man skaffat en koloniträdgård för att få ungdomarna att må bättre genom att odla egna grönsaker, blommor och kryddor.

– Det är skönt att komma hit och jobba med växter. Alla de tankarna försvinner och det är jättebra, säger Amir som ligger på knä i jordgubbslandet och rensar upp envist ogräs ur den tunga torra jorden.

Reza får hjälp att bygga en klätterställning till luktärterna som förodlats på boendet.

Båda pojkarna har flytt från krigets Afghanistan och väntar nu på besked på om de kommer att få stanna eller inte. En oviss tid då många mår dåligt och behöver aktiveras på olika sätt.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att se något annat än boendet. Det här är en jobbig tid, de går och grubblar hela tiden och det här är lite en flykt från verkligheten, säger Irina Khitrova, behandlings assistent som har hand om odlandet.

I prydliga rader tittar potatis plantorna upp och i kryddlandet är det helt grönt av små skott. Här odlas en hel del som pojkarna känner igen från sina hemland som vattenkrasse och persilja men här finns också en hel del som är helt nytt.

– Jordgubbar har vi inte i mitt hemland eller det har jag i alla fall aldrig sett. Det ska bli spännande att prova på, säger Amir

Kolonin är ett pilotprojekt som finansieras av Malmö stad, Malmö högskola och Region Skåne.