Ungdomarna flyr Landskrona

Landskrona kommun är en av de kommuner i landet som flest ungdomar flyttar ifrån. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Landskronas grannkommun Svalöv däremot, har blivit en av de populäraste i landet.

Undersökningen visar att människor i åldern 20 till 34 år i första hand väljer att flytta till Södertälje, men på sjätte plats över de populäraste kommunerna i landet, så ligger Svalövs kommun.

Enligt rapporten så är det i huvudsak ekonomiska drivkrafter som gör att vi väljer att bosätta oss på ett särskilt ställe. Om vi kan få mer betalt någon annanstans för samma jobb, så flyttar vi gärna, är kommunalskatten lägre så är det också en anledning att flytta, och är det dessutom billigare bostäder någon annanstans, så är det dags att byta kommun.

I rapporten poängteras också att alltfler människor väljer att flytta till orter i storstädernas periferi, istället för till de traditionella förorterna, och detta kan vara en förklaring till Svalövs popularitet. Men 24-åriga Madeleine Friberg är skeptisk till Svalöv.

–Om man ska skaffa familj, så är väl Svalöv en kär, liten by, men jag skulle inte flyttat dit, säger Madeleine Friberg.

Madeleine Friberg bor i Landskrona, en av landets mest impopulära kommuner, enligt rapporten. Undersökningen visar att 7,5 procent av alla i åldern 20-34 år valde att lämna kommunen förra året. Bara Bräcke i Jämtland och Lycksele i Västerbotten har sämre siffror.

Det här är något som rapportförfattarna själva anser vara anmärkningsvärt. Slutsatsen man drar i rapporten är att de större städerna runt omkring lockar unga att lämna kommunen, något Madeleine Friberg menar kan stämma. Trots att hon själv bor i Landskrona, så är hon för den skull inte riktigt nöjd med staden.

–Det finns ju inga affärer. Vi hade ju Åhléns tidigare, men det brann ju ner, så nu kan man inte ens handla julklappar här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista