Skånetrafiken försämrar reseersättning

Nu försämrar Skånetrafiken sin resegaranti. Förseningar som orsakats av Banverket kommer inte längre att ersättas. Det här betyder att tusentals tågresenärer nu blir en bricka i spelet mellan Skånetrafiken och Banverket.

- Banverket kan inte leverera service på den nivå som vi har behov av för att få våra tåg ska gå i rätt tid, säger Jonas Westerdal är biträdande försäljningschef på Skånetrafiken.

Bakgrunden till att Skånetrafiken nu försämrar sin resegaranti är att Banverket aldrig kompenserar Skånetrafiken för förseningar som är banverkets fel.

Andra tågföretag behandlas likadant och detta är en sedan tidigare känd konflikt mellan banverket och branschen.

Därför innebär Skånetrafikens strängare ersättningspolicy nu att Skånetrafiken kan sägas använda tusentals försenade tågresenärer som ett slags påtryckningsmedel mot Banverket - så att verket ska bli mer villig att kompensera förseningar.

Caroline Ullman-Hammer är Banverkets regionchef i Skåne. Hon säger att förhållandet till Skånetrafiken alltid varit gott - och att hon nu blir överraskad över dom nya tongångarna:

- Jag har aldrig hört de tongångarna tidigare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".