Malmö

Bedrägerierna med stulna id-kort ökar

1:31 min

Antalet bedrägerier med stulna id-kort har ökat dramatiskt i Malmö den senaste tiden. Fler än två nya fall kommer in till polisen varje dag, och nu vill Harald Runge, chef på bedrägeriroteln vid Malmöpolisen, att handeln ska ta ett större ansvar.

– Det finns ingen anledning att skicka varor mot faktura. Ska man köpa en vara så ska det vara postförskott eller förskottsbetalning, säger Harald Runge.

Det går ofta väldigt snabbt. Plånboken som du lämnade i väskan på gymmet, eller i byxfickorna i omklädningsrummet töms utan att någon hinner se. Och några månader senare kan du i värsta fall få ett brev från kronofogden, där du krävs på tiotusentals kronor.

Det som har hänt är att någon på internet beställt varor i ditt namn, och sen använt ditt stulna id-kort för att hämta ut paketen på posten. För kontrollen där är långt ifrån alltid säker.

– Man tittar inte särskilt noga på ID-handlingen, bara att beställningen är gjord i det namnet, säger Harald Runge.

Så, även om du själv ska ha din legitimation under noggrann uppsikt, så borde handeln bli betydligt mer försiktig med att skicka ut obetalda varor tillsammans med en faktura.