Helsingborg

Saltkristallerna klubbades igenom

1:43 min

Igår kväll klubbade politikerna i kommunfullmäktige i Helsingborg igenom beslutet att gå vidare med Saltkristallerna. Det är en hotell och kongressanläggning som planeras att byggas alldeles intill Öresund på Ångfärjetomten.

Debatten i kommunfullmäktige handlade om flytten och det kulturhistoriska värdet av den gamla ångfärjestationen, politiskt mod att ta långsiktiga beslut även när opinionen stretar emot i en representativ demokrati och inte minst hur man kan bevara och samtidigt utveckla en stad.

Och efter beslutet att klubba igenom den detaljplanen och Saltkristallerna kändes det tungt men inte hopplöst, konstaterade Annika Román Lundskog från miljöpartiet i Helsingborg.

– Det är fortfarande möjligt att stoppa det här arbetet och det får vi jobba vidare på. Den här debatten kommer att gå vidare och jag hoppas verkligen att vi kommer komma fram till ett beslut så småningom där Saltkristallerna inte byggs på ångfärjetomten, säger Annika Román Lundskog.

Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern röstade nej medan socialdemokraterna tillsammans med den styrande borgerliga treklövern röstade för.

– Det var väntat, vi har varit tydliga inför väljarna att vi tycker att det här är en bra lösning för Helsingborg, säger Mikael Skog, socialdemokratiskt oppositionsråd i Helsingborg.

Det är dock långt kvar till Saltkristallerna kan bli en verklighet. Länsstyrelsen måste pröva detaljplanen och dom har tidigare uttryckt att dom är kritiska till projektet.

Samtidigt pågår också en namninsamling för att få tillstånd att göra en folkomröstning. Om folkomröstningen blir av kan den förstöra hela projektet med Saltkristallerna.

- Den här frågan har inte hanterats demokratiskt, säger Rolf Andersson som samlat in namn.