Malmö

Avstängda knattar på gång igen

1:34 min

Fotbollslaget FC Rosengårds  åttaåringar blev avstängda från en turnering, efter att föräldrar gått in på planen och hotat domaren. Men nu har Skånes fotbollsförbund hävt avstängningen, och istället bestämt att barnen ska ha speciella ordningsvakter vid sina matcher.

– Det ska finna två personer per lag iklädda västar som ska ha som uppgift att vara en lugnande faktor, säger Göran Nilsson, ordförande i tävlingskomitéen vid Skånes fotbollförbund.

Det var i början av maj som ett av FC Rosengårds lag för åttaåriga pojkar spelade match i Bulltofta knatteturnering. I matcherna där används unga domare som håller på att lära sig jobbet, och det var när en av dem gjorde ett tveksamt domslut som allt gick fel.

Föräldrar ur laget blev aggressiva mot domaren, och när en äldre domare gick in och försökte lugna dem, blev han jagad och fick slag måttade mot sig.

Trots att det var föräldrarna som gjort fel, var det åttaåringarna som inte fick spela mer, bestämde de som arrangerade turneringen. Det beslutet har Skånes fotbollsförbund nu alltså upphävt, men inte för att det är fel att stänga av barnen. Utan för att allt pappersarbete inte sköttes på rätt sätt när beslutet togs.

Så nu får FC Rosengårds spela i turneringen igen. Men bara om de har med sig två lagvärdar i speciella västar. Något som annars är lättast att hitta på matcher i allsvenskan och superettan.

Och att barnen ska känna sig utpekade och utsatta genom beslutet, ser inte Göran Nilsson som någon risk.

– När de spelar så funderar de inte på vad som sker runtomkring dem, säger Göran Nilsson.