En av tio politiker har hoppat av

Sedan valet för snart två år sedan har drygt 150 politiker i Skåne lämnats sina uppdrag.

Nästan var tionde politiker som blev invald i Skånes 33 kommunfullmäktigeförsamlingar eller regionfullmäktige, har slutat av någon anledning.

- Det var ett hinder när jag skulle söka jobb att jag behövde 15-20 dagar ledigt per år för mitt uppdrag i regionfullmäktige. Det var då jag insåg att man inte kan kombinera de två karriärerna utan man måste välja, säger folkpartisten Staffan Ekdahl.

Han valdes in i både regionfullmäktige och kommunfullmäktige i Landskrona, men lämnade båda uppdragen när han fick nytt jobb och flyttade från kommunen.

I Skåne är det just Landskrona som har haft flest avhopp bland kommunpolitikerna. 21, 5 procent av fullmäktigeledamöterna har av olika anledningar lämnat sina uppdrag. I Höganäs är motsvarande siffra 18 procent.

- Det är synd. De här människorna behövs. Vi tappar resurser och kontinuitet när folk lämnar, säger Anders Johansson som är ordförande för socialdemokraterna i Höganäs och har fått se tre av sina kollegor lämna sina uppdrag.

fredrik.svenningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".