Skåne

Godare mat ska ge friskare patienter

1:28 min

Maten på sjukhusen i Skåne ska bli bättre. Nu startar Region Skåne tillsammans med Skånes livsmedelsakademi ett pilotprojekt på sjukhuset i Trelleborg.

– Vision är att man ska få en valfrihet. Du ska ha en meny, du ska kunna välja. Du ska kunna äta när du är hungrig och inte styras efter bestämda tider, säger Lotta Törner som är vd på Skånes livsmedelsakademi.

Med start i augusti nästa år ska sjukhuset i Trelleborg få bättre mat från ett eget kök. Projektet är ett led i förverkligandet av Region Skånes vision "Matlandet Skåne". Grundtanken är att maten är en integrerad del i vården och att den helt enkelt ska göra att patienterna mår bättre.

Det är Skånes livsmedelsakademi som ska få allt på plats, men hur projektet egentligen ska genomföras är inte klart. För även om det är bestämt att allt ska vara igång nästa sommar, så är det ingen som vet hur länge projektet kommer få hålla på. Och hur mycket det får kosta är inte heller det bestämt.

Men trots att mycket fortfarande är höljt i dunkel, så tror inte Lotta Törner att det blir några problem.

– Jag tror inte det. Det är inte svårt att göra detta om du fick hur mycket pengar som helst, men jag tror inte alls att det är det handlar om. Jag tror man ska se det hela som en kedja och sätta patienten i centrum, säger Lotta Törner.