helsingborg-kalmar 1-0

Helsingborg besegrade Kalmar

1:38 min

Helsingborg tog ett djupt andetag efter första förlusten i allsvenskan mot AIK senast och slog Kalmar med 1-0 (1-0) i den lilla seriefinalen på fredagskvällen. Och är kvar som etta i tabellen.

Radiosportens Andreas Matz valde lagens lirare:
Helsingborg: Joseph Baffo
Kalmar FF: Henrik Rydström

Peter Larsson skadad. Marcus Nilsson avstängd.

Då fick HIF-tränaren Conny Karlsson sätta in ett nytt mittbackspar. Markus Holgersson och Joseph Baffo fungerade bra, men bäst i försvaret var högerbacken Erik Wahlstedt som trivdes på Olympia i vårkvällen.

– Jag är nöjd och glad och tacksam att vi har såna spelare att stoppa in, det är jag väldigt glad för, säger Conny Karlsson.

HIF var lika stabilt som den gamla borgen Kärnan som står i givakt nere vid Öresund.

I den här seriefinalen där tvåan Kalmar kunde blivit etta men inte var i närheten av seger och inte skapade någonting i målchansväg.

Helsingborg tog ledningen genom Erik Sundin efter 28 minuter. 1-0 kunde blivit två men i andra läget var Sundin för tveksam.

Hans mål och HIF:s kom sedan Rasmus Jönsson snott bollen från Kalmars Markus Thorbjörnsson, passat till Sundin som chippade bollen över Kalmar-målvakten Etrit Berisha.

I samma ögonblick sköt Häcken 1-0 på Rambergsvallen mot Malmö, som blev 1-1 senare, och då jublades det på Olympia.

På tisdag är det Skånederby på Swedbank stadion i Malmö.

"Vi ska ta guld i år, HIF, vi är på gång mot ett SM-guld", skrek publiken.

Det är oklart om det blir så. Men det var väldigt klart att HIF hade två mål som i en liten ask om inte en fristående Rasmus Jönsson skjutit utanför.

Vilken målchans!

Och så nära det var att Kalmar kvitterat på Abiola Daudas nick i slutminuterna men Pär Hansson klarade uppe vid kryssribban. Fantastisk räddning.

– Det vi gör i andra halvlek är att vi flyttar fram våra positioner och hotar Helsingborg. Men tekniskt sett räckte vi inte till, säger Kalmars Nanne Bergstrand.

Helsingborg-Kalmar FF 1-0 (1-0)

1-0 Erik Sundin (29).

Varningar, Helsingborg: Christoffer Andersson. Kalmar FF: Ricardo Santos.

Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.

Publik: 10 312.

Helsingborg (4-4-2): Pär Hansson - Erik Wahlstedt, Joseph Baffo, Markus Holgersson, Christoffer Andersson - Mattias Lindström, Ardian Gashi, May Mahlangu, Rachid Bouaouzan (Simon Thern 60)- Rasmus Jönsson, Erik Sundin (Johan Eiswhold 90).

Kalmar FF (4-3-3): Etrit Berisha - Mattias Johansson, Tobias Carlsson, Markus Thorbjörnsson, Stefan Larsson - Kristoffer Fagercrantz (Emin Nouri 71), Henrik Rydström, Erik Israelsson (Marcel Sacramento 82) - Tobias Eriksson, Ricardo Santos, Daniel Mendes (Abiola Dauda 71).

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se