Kraftigt uppsving för skånska hamnar

Hamnarna i Skåne har fått ett kraftigt uppsving sedan EU:s utvidgning. Trafiken till och från både Ystad och Åhus har ökat med flera tiotals procent de senaste månaderna, jämfört med samma period förra året. Även trafiken mellan Trelleborg och de tyska hamnarna Sassnitz och Rostock har ökat det senaste halvåret.

–För första gången sedan vi startade på 60-talet har vi ökat på alla områden -  personbilar, lastbilar, passagerare, bussar och järnvägsvagnar. Allt har ökat sen Polen gick med i EU, säger Lars-Ove Forsberg som är vd för Pol-Line, det polska rederiet Unity Lines svenska agenturbolag.

Även för Polferries som är Unity Lines konkurrent på sträckan Ystad - Swinoujscie har de senaste månaderna inneburit ökad transport av bilar, lastbilar och passagerare med minst 15 procent.

I hamnen i Åhus som har trafik till och från Klaipeda i Litauen har man märkt en 20 procentig ökning av containertrafiken i juni i år jämfört med samma månad förra året.

För hamnen i Trelleborg innebär det utvidgade EU fler lastbilar på färjorna till tyska Rostock och Sassnitz. Lastbilar som sedan i många fall styr vidare till de nya EU-medlemmarna i Centraleuropa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista