Läkarbrist i primärvården

Primärvårdsläkarna blir färre, enligt ny statistik från landstingsförbundet. Den tidigare uppåtgående trenden av antalet primärvårdsläkare har brutits och det oroar landstingen.

På vårdcentralen Lundbergsgatan i Malmö tvingades man säga upp en distriktsläkare efter ett sparbeting.

Fler läkare behövs till vårdcentralerna, för att patienterna inte ska söka sig till sjukhusen i första hand.

Enligt den så kallade nationella handlingsplanen ska landstingen öka antalet läkare, från de 4.300 läkare som fanns inom primärvården 1999 till 6.000 läkare 2008.

För att finansiera det har staten fört över resurser resurser från försvaret till landstingen.

Men färska siffror från landstingsförbundet visar att antalet primärvårdsläkare tvärtom minskat, på en treårsperoid har det blivit ett 70-tal färre läkare istället för att de enligt prognoserna skulle öka med 440 läkare. Ett av de elva landsting som minskat är Region Skåne.

Det är långt till målet om 6.000 läkare på vårdcentralerna - just nu är landstingen inte ens i närheten, säger Vendela Englund Burnett, som är länsverksamhetschef för allmänmedicin på landstinget i Värmland, och menar att det stora problemet ligger i hur resurserna fördelats:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista