Skola förbjuder kameramobiler

Sundsbroskolan i Malmö förbjuder nu eleverna på skolan att ta fotografier och att spela in ljud med de alltmer populära kameramobilerna. Anledningen är att många elever känner sig kränkta av att bli fotograferade.

–Det är ett beslut som innebär att man inte får springa omkring och ta bilder eller spela in ljud hur som helst under dagtid, säger Claes Andersson, rektor på Sundsbroskolan i Malmö.

Nya regler efter sommaren
När eleverna nu efter sommaren kommer tillbaka till Sundsbroskolan i Malmö gäller nya regler. Då är det alltså förbjudet för eleverna att ta bilder och spela in ljud med kameramobiler.

Bakgrunden är en incident i maj, då tre pojkar gömde sig i skolans bastu med en kameramobil för att titta på flickorna som bytte om. Flickorna trodde att pojkarna tagit bilder, men det visade sig att inga bilder togs vid tillfället.

Det har dock funnits andra situationer, där elever har känt sig kränkta av att ha blivit fotograferade av andra elever med kameramobiler.

–Det har varit tjejer som har tyckt att det har varit jobbigt med de här bilderna, säger Claes Andresson.

Många känner sig oroliga
I en enkätundersökning som skolan har gjort har tio procent av eleverna svarat att de känt sig kränkta och oroliga över bilder som tagits med kameramobiler, och det gör nu att skolan alltså förbjuder, inte själva mobiltelefonen, men alltså att fotografera och spela in ljud med den.

–Man ska kunna känna sig lugn och trygg i skolan och ska inte behöva uppleva det obehag som det kan innebära att få sin bild tagen, och sedan vet man inte var de digitala bilderna hamnar. Väl ute på Internet så är de ju kvar i evigheters tider, säger Claes Andersson, rektor på Sundsbroskolan i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".