52-åringen häktad för två mord

Den man som sitter misstänkt för mordet på 10-åriga Helén Nilsson från Hörby 1989, häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt även för mordet på Jannica Ekblad från Malmö samma år.

Överläggningarna som hölls vid Lunds tingsrätt varade i ungefär en halvtimme. Den bevisning som lades fram handlade framförallt om att man hittat Jannica Ekblads blod i stugan som den misstänkte bodde i vid tillfället för morden. Tidigare har det diskuterats om den nu misstänkte har haft hjälp vid morden, men det har man nu avskrivit, enligt åklagare Pär Andersson.

Nya förhör ska hållas
I utredningen i Jannicafallet ska nu nya förhör hållas med personer som tidigare förhörts, och nya tekniska undersökningar ska göras. Åklagare Pär Andersson avslöjade idag att man ska göra en teknisk undersökning av en beslagtagen bil, som ägdes av den misstänkte mannen vid tiden för morden.

Säger sig inte minnas
Den misstänkte själv nekar till brott och säger sig inte minnas vad som hänt, och han kan inte förklara hur Jannica Ekblads blod kunde finnas i hans hus. 52-åringen har själv sagt till sin advokat Sven Jernryd att han gärna vill ha hjälp för att kunna minnas.

–Han säger att han är skrämd över situationen, att han inte minns, om det nu skulle vara så att han har begått en brottslig handling, säger advokat Sven Jernryd.

Viktig rubricering
52-åringen är nu häktad misstänkt för mord på Jannica Ekblad, men rent teoretiskt skulle det kunna bli rubricerat som dråp, och just i det här fallet är det för den misstänkte en oerhört stor skillnad.

–Ja, om det ska rubriceras som dråp, så gick tiden ut igår. Då är alltså det preskriberat, säger Sven Jernryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista