Ökad färjetrafik oroar miljöorganisation

Efter EU:s utvidgning för tre månader sedan har trafiken genom de skånska hamnarna ökat kraftigt, men på Naturskyddsföreningen oroar man sig över utvecklingen.

–Det kommer att leda till mer avgaser över Ystad, säger Bert Rydhagen, ordförande i Naturskyddsföreningen i Ystad.

Han menar att oljelukt och avgaser redan idag är ett problem. I hamnarna i både Ystad och Trelleborg ökar antalet lastbilar och bilar som passerar, och det finns planer på fler färjelinjer från de båda städerna. Bert Rydhagen tror att det kommer leda till mer utsläpp, och han vill ha hårdare krav på eventuella nya färjor.

–Kommunen borde kräva att de ska ha den bästa avgasreningen som finns, säger han.

En miljöprövning av Trelleborgs hamn pågår i samband med en omfattande ombyggnad, men i Ystad har man inte gjort någon miljöprövning, trots att stanken från hamnen är ett känt problem.

Ystads kommunalråd Kent Mårtensson lovar att en miljöprövning är på gång, men säger att det inte kommer bli aktuellt att ställa krav på några av färjorna som trafikerar hamnen.

–Ystads hamn kan inte ställa krav som inte andra hamnar ställer, för då blir det svårt för oss att konkurrera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista