Trögt för arbetsmarknadsprojekt

Just nu pågår ett försöksprojekt för att hjälpa personer med invandrarbakgrund in på arbetsmarknaden. I Skåne deltar kommunerna Landskrona, Helsingborg och Malmö, men resultatet har än så länge inte varit så bra.

- Ett av de stora problemen är att de här personerna har varit arbetslösa mycket lång tid och aldrig varit inne på den svenska arbetsmarknaden, säger Henrietta Stein, som är biträdande länsarbetsdirektör i Skåne.

Som arbetssökande med invandrarbakgrund, erbjuds man möjligheten att få en särskild handläggare som bara är inriktad på det området.  Handläggaren letar upp en passande arbetsplats och sen görs en analys om den arbetssökande behöver något extra stöd för att kunna utföra arbetet eller om arbetsgivaren behöver stöd. Under sex månader följer sedan handläggaren hur det går för den arbetssökande.
Försöksprojektet pågår i elva svenska län och i Skåne handlar det om Malmö, Helsingborg och Landskrona. Nästan tre miljoner kronor har vigts åt projektet i Skåne men sedan det startade i september förra året, har bara 408 personer genomgått eller är just nu på arbetsplatsintroduktion.

Målet är att drygt dubbelt så många ska ha passerat projektet vid årets slut. Men trots att bara drygt sjuttio stycken har fått arbete, tror Henrietta Stein, ändå att arbetsplatsintroduktion är en effektiv metod.

- Jag har jobbat med den här metoden bland funktionshindrade sedan 1993 och ser att det fungerat bra där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista