Arbetslöshetsprojekt viktigt i Rosengård

Även om projektet med att hjälpa personer med invandrarbakgrund in på arbetsmarknaden har gått trögt, så är det ett mycket viktigt projekt som måste fortsätta, menar Malte Adolfsson som är arbetsförmedlare i Rosengård.

Just Rosengård är också ett undantag där projektet fallit mycket väl ut.

–Här på Rosengård har de mål och resultat som skulle nås under det första året redan uppfyllts, så här fungerar det väldigt bra, säger Malte Adolfsson.

Företagskontakter viktiga
Han poängterar att det viktigaste i projektet är företagskontakterna. Naturligtvis ska den arbetssökande med invandrarbakgrund få personligt stöd kontinuerligt, men en stor del av arbetet från arbetsförmedlingens sida går ut på att påverka synen på invandrarskapet ute på företagen.

Svårt att förstå arbetslöshet
–Jag träffade så sent som i fredags en från Afrika som har kompetens inom elektronik och har haft eget företag, och han har nu varit i Sverige i flera år. Jag kan inte förstå att han inte har något arbete, Säger Malte Adolfsson.

Bryter ner fördomar
Projektet har visat att det går att få jobb efter flera år som arbetslös i Sverige. Det stöd som företagen får från Arbetsförmedlingen bryter sakta men säkert ner fördomar, förintar okunskap och öppnar på så vis upp arbetsmarknaden för arbetssökande med invandrarbakgrund, menar Malte Adolfsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista