3G-utbyggnaden långsam i Skåne

Utbyggnaden av nätet för den tredje generationens mobiltelefoner, 3G, går trögt i Skåne. Trots att nätet skulle vara helt utbyggt redan för ett halvår sedan, är täckningen fortfarande långt under operatörernas löften.

–De fick ju licenserna för att de lovade att bygga ut snabbt och med en omfattande täckning i landet, så det  är klart att vi inte tycker att det är tillfredsställande, säger Hans Brändström, enhetschef på Post- och Telestyrelsen, som övervakar utbyggnaden av 3G-nätet.

I en tredjedel av Skånes kommuner täcker det nät som Telia och Tele2 bygger mindre än 80 procent av dem som bor där, enligt de senaste uppgifterna som 3G-operatörerna lämnat till Post- och Telestyrelsen och som P4 Radio Malmöhus har tagit del av.

När det gäller det nät som Vodafone och TRE samarbetar om att bygga ser det ännu sämre ut. Två tredjedelar av kommunerna har en täckning på mindre än 80 procent.

–Vi har en god täckning och jobbar så fort vi kan, säger Esbjörn Nordesjö som är nätbyggnadschef på teleoperatören TRE.

Samtliga 3G-operatörer är alltså långt från de löften de gav när de fick licenserna för att bygga näten - licenser som de fick gratis för att de lovade att snabbt bygga upp ett heltäckande nät. Operatörerna har redan tidigare redovisat för Post- och Telestyrelsen att de inte levt upp till löftena och har fått till första december på sig att bygga upp nätet, men med tanke på hur utbygganden hittills gått tror inte Hans Brändström på Post- och Telestyrelsen att de kommer att lyckas.

–Då kommer vi att kunna gå vidare med att förelägga operatörerna att bygga ut, och också kunna förena det med vite, säger Hans Brändström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista