Svårt komma in på högskolan

Fler sökande och minskat antal utbildningsplatser har gjort det extra svårt att komma in på universitet och högskolor i Skåne den här hösten. På Malmö högskola har man 700 platser färre på sina programutbildningar i år än förra hösten.

–Vi har fått minskade medel, och då har vi valt att dra ner på antalet utbildningsplatser, för att klara av den nedgång i ekonomin som vi och många högskolor och universitet har för tillfället, säger Ola Tostrup, studievägledare på Malmö högskola.

Antalet sökande till Malmö högskola var i stort sett samma i år som förra hösten, men i Kristianstad har elva procent fler sökt till högskolans kurser. Det betyder att det nu blir svårare att komma in även här.

Också i Lund har trycket blivit hårdare. Antalet programutbildningar med hög intagningspoäng har ökat markant. Och Ola Tostrup tror att det finns ett samband med att arbetsmarknaden är dålig just nu.

–Ju sämre det är på arbetsmarknaden, desto bättre tider för oss på högskolan, säger han.

Det är framför allt program som tandläkare, arkitekt, psykolog och jurist som är eftertraktade i Skåne. Och förutom att det är många som söker, har det också blivit populärt att läsa upp sina betyg. Följden blir att man i stort sett måste ha toppbetyg i allt för att ha någon möjlighet att komma in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista