MALMÖ

Elcykel i tjänsten ska spara miljön

1:35 min

Malmö stad satsar på elcyklar. Trettio stycken har köpts in för att få fler kommunanställda att ställa bilen när de ska ut på tjänsteärenden.

Miljöförvaltningen är först med att prova det här nya sättet att ta sig fram. Projektledaren Anna Lindblad demonstrerar cykeln.

– Här har vi våra elcyklar och här skjuter jag in batteriet, visar hon.

Ett närmare fem kilo tungt batteri som räcker ungefär åtta mil skjuts in under pakethållaren, innan man ger sig av. Man styr sedan med ett reglage på styret hur mycket hjälp man vill ha. Helt utan ansträngning går det inte, utan man måste trampa för att det ska fungera men bara lite lätt.

Upptill 20 kilometer i timmen går det som fortast, men det är inte för att vinna tid som man skaffat cyklarna. Det handlar istället om att få fler att ta sig fram på ett mer miljövänligt sätt.

– Först och främst vill vi ersätta bilresor, och om det känns motigt att ta en cykel så kan man välja elcykel istället. Du kanske ska på ett möte en varm sommardag, och då slipper du komma fram svettig med andan i halsen, säger Anna Lindblad.

Det mesta i Malmö ligger väldigt nära. Behövs verkligen elcykeln här?

– Ja, det tycker jag. Vi har ju inspektörer som jobbar i alla delar av Malmö och då kan elcykeln vara ett alternativ.

Madeleine Fritsch

madeleine.fritsch@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista