Skärpta kontroller på Malmöfängelset

Som en följd av den senaste tidens rymningar så kontrolleras sedan igår all personal och alla besökare på Kirsebergsanstalten i Malmö med metalldetektor innan de får komma in.

Liknande åtgärder har införts på sju andra fängelser i landet.

–Det här är ytterligare en åtgärd för att vara säkra på att det inte kommer in otillåtna föremål. Det gäller ju inte bara mobiltelefoner, det kan ju handla om vapen som på Hall, säger Michael Helin, vakthavande befäl på Kirsebergsanstalten som genomför kontrollen av kollegorna.

De flesta i personalen har inget emot att kontrolleras, men situationen att kontrollera varandra är ny.

Alla som ska in på fängelset kollas med en metalldetektor, och den som har något misstänkt på sig får visa fram det - precis som på en flygplats. Eftersom anstalten har 170 anställda, förutom alla besökare, advokater, hantverkare och andra som passerar, så tar de skärpta kontrollerna stora resurser i anspråk.

I normala fall Är Michael Helin chef på anstalten på helgerna, men nu har man varit tvungna att kalla in en extra person för att klara av kontrollerna.

Michael Helin berättar att igår var det faktiskt en som inte blev kollad - han själv - men nu kommer inte ens han undan.

–Det är viktigt att visa att den som kollar också blir kollad, säger Michael Helin.

Också den yttre säkerheten på fängelset har höjts för att förhindra att mobiltelefoner eller annat kastas över stängslet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".